Iskanje    Kazalo    Novo    O agenciji    e-pošta   
 
   
Domov
  > Novice
Novice, obvestila
Ob Shodu za znanost: podatki o financiranju iz sredstev državnega proračuna, odlični v znanosti in pomembni dosežki slovenske znanosti

(Ljubljana, 19. 4. 2017) V Sloveniji bo danes potekal Shod za znanost, ki se pridružuje shodom v okrog 600 mestih po svetu, ki bodo potekali v soboto, 22. 4. 2017.

Ob ključnih poudarkih shoda, ki se nanašajo na upad financiranja iz sredstev državnega proračuna in v kontekstu naslavljanja t.i. na dejstvih utemeljenega odločanja (The March for Science) želimo na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) opozoriti na vrsto javno dostopnih podatkov.

Redna dejavnost Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) je, da skladno z razpoložljivimi sredstvi skrbi za stabilno in transparentno financiranje znanosti. Dejstvo, da je sredstev premalo in da so bila v štirih letih zmanjšana za en celoletni proračun agencije, je znano. Tudi glede na zadnje podatke vladnega Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) upamo, da bo povečanje sredstev še bolj izrazito, kot je bilo po dolgem času prvič izkazano v letu 2016.

 

Shod za znanost vstopa v prostor, kjer javni dialog nedvomno poteka, cilji iz veljavne raziskovalno-inovacijske strategije do leta 2020 pa se zaradi proračunske realnosti oddaljujejo. Z zanimanjem bomo opazovali, kako se bodo v široki paleti deležnikov oblikovale doslej artikulirane ideje.

 

Povezane informacije:

Stran ureja: Tina Vuga Datum: 19.04.2017